Társaság a szabadságjogokért

Udvarhelyi Éva Tessza 2013 szeptembere és 2014 májusa között vezette a Társaság a Szabadságjogokért stratégia-alkotó találkozóit. A találkozókat egy kétnapos elvonulást követően a TASZ irodájában, kéthetente fél nap hosszúságban tartottuk. A találkozók másik moderátora Kópiás Attila volt.

A jogvédő szervezet megelőző húsz évében nem került sor olyan részletes stratégia megalkotására, amely egyben szervezeti szintű és lefedte volna a tizenkét program öt, illetve egy éves terveit is. A folyamat során számos, a szervezet életében korábban felmerült és nem tisztázott kérdés jött felszínre, amelyek sokszor konfliktusokat hoztak elő. A Tessza által vezetett beszélgetések során sikerült a problémás kérdéseket nem szőnyeg alá söpörve és úgy eldönteni, hogy minden álláspont felszínre kerülhetett.

Az első kétnapos találkozó során kiderült, hogy az előre tervezett két nap arra elegendő csupán, hogy a vitás kérdések, tisztázandó ügyek előjöjjenek. A Tessza vezette moderátor csapat felismerte a helyzetet és még ott a helyszínen alkalmazkodott a szervezet és a megbízó igényeihez. Ez a rugalmasság a folyamat során többször is megmutatkozott.

Azoknak ajánlom, hogy a szervezeti stratégiai építése során Tesszát bízzák meg, akik szeretnének a magyarországi civil szférát és közéletet jól ismerő emberrel dolgozni. Számomra mint megbízó számára pozitív volt ez több okból is. Egyrészt nem kellett időt tölteni azzal, hogy elmagyarázzuk a civil szféra sajátosságait, ami segítette a a bizalmi légkör kialakulását is. Másrészt Tessza és Attila saját tapasztalatuk révén ismerik a különböző szereplőket, belső viszonyokat és dilemmákat, ami hozzájárult ahhoz hogy mélységében megértsék a szervezetben felmerülő kérdéseket. Ezek inkább a folyamat javát szolgálták, mert a Tessza vezette csapat az esetek döntő többségében nem nyilvánított véleményt.

Az aprólékos munka meghozta az eredményét, mert a szervezet ma tudatosabban működik mint korábban, a programvezetők elmondása szerint a megalkotott stratégiák valódi sorvezetőt jelentenek számukra a mindennapi munkájukhoz. A szervezet vezetőjeként két eredményét emelném ki a folyamatnak. Egyrészt válaszok születtek olyan nehéz kérdésekre, amelyeket régóta cipeltünk magunkkal és ez magabiztosságot ad fellépéseink során. A másik fontos eredmény pedig, hogy a stratégia-alkotás a során felmerült tervek és tevékenységek jól használhatóak forrásokra való pályázás során.

dr. Kapronczay Stefánia sk.

ügyvezető igazgató

Társaság a Szabadságjogokért

image

Share this page